Pagina's

woensdag 30 november 2011

Close Up: Paul Smith - Mode in kleur

Streep patroon door Paul Smith
Gisteren avond was de documentaire "Paul Smith, Mode in kleur" te zien bij Close Up.
Paul Smith is een Engelse kleding ontwerper, die wereldwijd beroemd is om zijn vele kleurrijke prints. Zijn bekendste print is waarschijnlijk wel zijn zelf ontworpen streep patroon.
Ondanks dat hij de 60 al enige tijd gepasseerd is, blijft Smith als een kind zo enthousiast over alles waar hij mee bezig is.
Zonder enige ervaring of opleiding is hij begonnen met een grote rol wit stof om blouses van te maken. Omdat er al veel witte shirts op de markt zijn en je toch op moet vallen als nieuwkomer besloot Smith kleurrijke details te gebruiken. Dit maakte als snel dat hij opviel en vooral onder musici en kunstenaars.
De stijl van Smith is te beschrijven als typisch Engels met een twist. Waarschijnlijk komt dit door de periode waarin Smith begon. Rond de jaren 60 van de vorige eeuw waren er nog niet zo veel verschillende mode merken als nu. Als je iets anders wilde dan "standaard", moest je creatief te werk gaan. Vaak werd er dan ook opvallende stof (al dan niet van een vintage gordijn) gekocht en keer een Savile Row Tailor de opdracht hier een kleding stuk van te maken. Dit leverde vakkundig in elkaar gezette opvallende kleding op, waar Paul Smith door geïnspireerd werd.
Inmiddels is het kleine zaakje waar hij begon uit gegroeid tot een wereldwijd imperium, met alleen al in het hoofdkantoor 180 medewerkers.
Opvallend voor zijn imperium is dat hij ook een goede basis heeft in Japan. Hij zelf zegt hierover dat hij vanaf het moment dat hij in Japan begon, gezorgd heeft dat hij de mensen daar begreep en dat mensen hem leerde kennen. Dit deed (en doet) hij vooral door veel interviews te geven, zo'n 20 à 30 per bezoek aan Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten