Pagina's

woensdag 9 november 2011

Eenvoudige Textielwarenkennis

Dit boek, geschreven door W.J.C. van Paassen, J.H. Ruygrok en A. Klein-Buth, is onderdeel van de Danckaerts modevak opleiding.
Zoals de titel doet vermoeden, gaat het boek over textiel in de breedste zin van het woord. Onderwerpen die aan bod komen zijn: vezelstoffen, het weven van stoffen, nieuwe textieltechnieken, afwerking of appretuur, onderzoek van garens en weefsels, de breierij en tot slot textieletikettering.
Sinds 1980 (het jaar van uitgifte) zijn er vermoedelijk nog veel nieuwe ontwikkelingen bij gekomen en een deel van de informatie zal niet meer kloppen. Dit betekend echter niet dat het boek niet meer interessant is om te lezen.
Nog altijd wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en kunstmatige vezels, waarbij natuurlijke vezels ook nu nog onderscheiden worden in plantaardig en dierlijk.
Ook het principe van weven is sinds het intreden van de computer niet veranderd. Sterker nog ook vandaag de dag zijn er nog een behoorlijk aantal mensen die (hobby matig) met de hand weven. Ook zijn er nog beschermde stoffen zoals Harris Tweed die door hun beschermde status alleen met de hand geweven mogen worden, waarbij er vaak ook een beperkt gebied is waar de stof vandaan mag komen.
Het gebied waarop de meeste ontwikkelingen hebben plaats gevonden is het verwerken van stof: het kleuren, krimpvrij en kreukherstellend maken van stof wordt natuurlijk nog steeds chemisch gedaan, maar de stoffen die herbij gebruikt worden zijn in de loop der tijd wel veranderd.
Op het gebied van etiketteren en daarmee samenhangend het onderzoek naar de grondstoffen van de garens en vezels, is echter niet veel veranderd.
Al met al is het een intressant boek om inzicht te krijgen in de bassis variaties in stoffen.
Mocht je dit boek willen bestellen dan raad ik je aan contact op te nemen met Danckaerts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten