Pagina's

donderdag 19 maart 2015

Great British Sewing Bee afl. 6

Vorige week heb ik helaas veel te vroeg afscheid moeten nemen van een aantal dierbaren. Van de meesten van hen heb ik slechts 6 uur kunnen genieten... Helaas had de BBC besloten het derde seizoen van The Great British Sewing Bee maar zes afleveringen te laten duren... (in plaats van de 8 afleveringen die de eerste twee seizoenen hadden)
Maar wat een afscheid was het.
Voor de eerste opdracht kregen Matt, Lorna en Neil een japanspatroon, zonder al te veel instructies. Het moest uiteindelijk een gedrapeerde, asymmetrische top worden, die uit één stuk stof geknipt was. Om alles uit te vogelen hadden ze 90 minuten.
Lorna kreeg maar niet door hoe ze het patroon in elkaar moest zetten, gelukkig voor haar bood Matt een helpende hand.
Uiteindelijk had Matt dit misschien beter niet kunnen doen, want hij werd bij deze opdracht derde. De stof viel wel mooi, maar hij had het halsbeleg meer als paspelband gebruikt...
Lorna was dankzij de hulp van Matt nog redelijk uit de opdracht gekomen. Haar top was niet helemaal perfect, maar zoals Patrick zei: hij werkt wel.
Neil had een mooi vallende top, waar de asymmetrie mooi in uitkwam, hij won dan ook de eerste opdracht.
Delphos Column Dress
Voor de vermaak opdracht kregen de deelnemers een Delphos Column Dress.
De rest van de opdracht was duidelijk: past de structuur aan, maar gebruik alleen de stof van de jurk als buitenstof. Hiervoor hadden ze weer 90 minuten.
Om de structuur aan te passen grepen de deelnemers (uiteraard) naar baleinen en tussenvoering.
Wat Neil precies bezielde om een skanklet te maken (een minirok met enkelstukken) zal altijd wel een raadsel blijven. Volgens Patrick was het niet draagbaar en zag het er uit als een ruimtepak uit de jaren 60...
Matt had door het gebruik van een zware synthetische versteviging, een mooi draagbaar item gemaakt, dat duidelijk toegevoegde structuur had.
Uiteindelijk werd de opdracht gewonnen door Lorna, haar met hoepels verstevigde jurk, gaf een extra beweging aan de stof.
Als laatste opdracht van het seizoen moesten de deelnemers, in 7,5 uur, een avant-garde jurk maken. Nu niet voor een ingehuurd model, maar voor iemand die heel dicht bij ze stond: voor Matt en Neil was hun vrouw het model en Lorna maakte haar jurk voor haar dochter.
Neil haalde de inspiratie voor zijn jurk uit het vrouwelijk figuur en zijn ervaringen uit Afghanistan. Patrick vond dat hij het zichzelf extra complex maakte door met verschillende stoffen te werken.
Lorna was van plan alles uit de kast te halen: gordijnstof, tulle en kerstverlichting....
Matt hield het qua materialen vrij eenvoudig, hij gebruikte een mooie paillettenstof.
Uiteindelijk had Lorna een goed passende jurk, die helaas door het gebruik van tulle een niet al te modern uiterlijk had. Gelukkig was ze zo verstandig geweest de kerstverlichting achter wegen te laten.
Matt had zijn beste werk tot het laatst bewaard. Het enige punt van kritiek was dat hij de zoom niet goed geperst had. Hoewel een goede persbeurt nog veel kan doen voor een kledingstuk, uiteraard een kleinigheidje.
Neil had, ondanks zijn verkeerde stofkeuze een mooie jurk gemaakt, alleen had hij zijn plooien niet gelijk gemaakt.
Neil heeft van alle kandidaten van de afgelopen drie seizoenen, het meeste opdrachten gewonnen, helaas had hij in de finale week, zijn week niet.
Tot vrijwel ieders verbazing (zelfs Patrick dacht een week voor de finale nog dat Neil ging winnen) kwam Matt uiteindelijk als winnaar van het derde seizoen The Great British Sewing Bee uit de bus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten