Pagina's

woensdag 4 maart 2015

Door Het Oog Van De Naald Deel 6

De kwartfinale.
Opdracht 1: een dames broek, geïnspireerd op Marlene Dietrich, met steekzakken en sluiting midden voor (ofwel een reguliere gulp). Hiervoor hadden de duo's 3,5 uur.
Het patroon dat de duo's kregen, was al voor een broek met brede pijpen. Annicke en marloes besloten om daarnaast nog extra wijdte aan de pijpen toe te voegen.
Nelleke's tip van de week ging over het maken van een steekzak. Zoals eerder ook al het geval, vind ik haar methode niet persé de beste. Zelf zou ik er nooit voor kiezen de insteek (het voorpand) te verstevigen en de omslag te gebruiken als beleg. Ik zou zelf een beleg knippen (recht van draad) en dit gebruiken, zonder extra versteviging. Wel zou ik de naad dicht op de rand doorstikken om eventueel lubberen te voorkomen.
Maakte Anja en Rianca bij de herenblouse een fout door een damessluiting te gebruiken, bij de damespantalon gebruikte Tom en Dominique juist een herensluiting.
Hier wil ik het toch even voor ze opnemen: niet alleen had Dominique tijdens de opnamen een broek aan met een herensluiting, überhaupt heeft zo'n 50% van de (confectie) damesbroeken een heren- of zoals Tom hem meer terecht noemt universelesluiting.
Omdat echter ook hun kleur keuze, pasvorm (rondom het kruis zaten allerlei ongewenste plooien) en afwerking niet goed waren, werd hun broek tot slechtste verkozen.
Annicke en Marloes hadden een leuk korste detail aan de achterkant, maar door hun bredere pijpen, leek de broek meer op een jaren 60 model, dan op iets dat Marlene Dietrich gedragen zou hebben.
Net als bij Tom en Dominique, had de broek van Aliet en Petra een aantal plooien, of stralen zoals Nelleke ze zo mooi noemde. Nu niet rond het kruis, maar in de pijpen, Nelleke zei erg mooi dat ze dit door te knijpen (het inkorten van het patroon) te voorkomen was geweest, maar dit is een patroon aanpassing die had betekend dat ze de hele broek opnieuw hadden moeten maken, waar ze na de pas nooit voldoende tijd voor hadden.
Anje en Nellie hadden zich iets te veel werk op de hals gehaald, door het gordijn (de binnen band van de broek) af te werken met een bies. Helaas hadden za daardoor geen tijd om hem wel goed vast te zetten.
Bij Marjanne en Louise toonde Nelleke dat ze een mooie rits, met beleg gemaakt hadden.
Zij waren dan ook de winnaressen van de eerste opdracht met, net als vorige week, het voordeel van zelf een half uur extra en één van de teams een half uur minder.

BN'er van de week was Anouk Smulders, zij was bijna tien jaar getrouwd en wenste een mooie, korte trouwjurk voor het feest. Nelleke zou letten om het gebruik van balijnen, kant en het goed inkorten van de rok (het gegeven patroon was van een lange jurk)
Marjanne en Louise kozen er voor Petra en Aliet een half uur minder te geven.
1. Omdat zij qua niveau vergelijkbaar zijn
2. Omdat ze altijd goed in de tijd zitten
Niet alleen Petra en Aliet vonden dit niet erg leuk: "een naaistreek". Ook Annicke en Marloes waren teleurgesteld dat zij niet als concurentie gezien werden.
Uiteindelijk hadden Marjanne en Louise hun half uur extra meer dan nodig. Hun klassieke jurk, was niet goed afgewerkt en niet goed in balans.
Nellie en Anje hadden qua stof een risico genomen, in plaats van een 'veilig' wit, een opvallend roze. Het lef pakte wel goed uit, niet alleen de pasvorm, maar ook de kleur paste erg goed bij Anouk.
Ondanks het half uur minder, waren Petra en Aliet nog een kwartier eerder klaar. Helaas hadden ze een te grote maat gekozen en een te korte rok, waardoor er een soort hobbezak ontstond.
Dominique loopt stage bij een bruidsboeket zaak en wekt dus de hoop dat zij, samen met Tom, iets erg moois maakt. Helaas pakt het niet helemaal goed uit: door dat de top te strak zat, leek Marlous een paar kilo zwaarder. Ook technisch was de top niet goed, het ontbreken van balijnen bij de aantrek veter, zorgde er voor dat het al tijdens de opnames uit elkaar getrokken werd.
Met hun korset ervaring hadden Marloes en Annicke weer een super mooie jurk met korste bovenstuk. De pasvorm was erg mooi en erg goed gemaakt.
Zij waren in mijn ogen dan ook, weer, de terechte winnaars.
Voor Tom en Dominique waren het niet hun opdrachten, dus zij vielen af.

Dan nog even iets over de moeilijkheid van de opdrachten van deze week. Een broek is opzich al een kleding stuk waarvan je de vervaardiging jaren lang kunt verbeteren. Als je dat doet kun je op het niveau van deze Italiaanse kleermaker komen...
Over het maken van trouwjurken durf ik niet veel te zeggen, buiten dat er, voor een kledingstuk dat de meeste mensen maar één keer dragen, erg veel tijd in gast zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten