Pagina's

donderdag 26 februari 2015

Great British Sewing Bee afl. 4

Ook The Great British Sewing Bee is al weer over de helft van de afleveringen heen... Wat een aflevering was het weer.
Het begon al bij de eerste opdracht: een korset, met baleinen, in 4 uur.
Baleinen werden in vroeger dagen gemaakt van bot/walvis. Een balein wordt gebruikt om extra stevigheid te geven aan een kleding stuk. Ze worden dan ook veel gebruikt bij korsetten, maar bijvoorbeeld ook in de kraag van een (heren)blouse.
Leuk feitje dat ik tijdens de aflevering opstak, was dat een korset het enige kleding stuk was/is, dat dodelijk kan zijn. Door de extreme stevigheid die voor 1890 aan korsetten gegeven werd, konden de vrouwen die ze droegen, zeer moeilijk ademen. Enige lichaamsbeweging kon dan ook tot een zuurstof gebrek leiden, met mogelijk de dood tot gevolg. Uiteraard kun je van ieder ander willekeurig kledingstuk, met wat creativiteit, ook een moord wapen maken, maar het korset is het enige kleding stuk, dat ook gebruikt op de correcte manier, dodelijk kan zijn.
Zoals al eerder, had Neil ook bij dit dames bovenstuk, een paspop met te kleine buste.
Omdat het patroon geen duidelijkheid bood over welke stof er het beste gekozen kon worden, bleek dat niet alle deelnemers hier even goed over na gedacht hadden. Matt en Deborah hadden een te soepele stof, waardoor hij begon te rimpelen.
Uiteindelijk waren de mannen weer het beste: nr 3: Paul, nr 2: Matt en nr 1: Neil.
Opdracht twee was het vermaken van een jaren 80 pak, in 90 minuten.
Wat een mooie kledingstukken werden er gemaakt, op volgorde van de jury:
Amanda's top met knopen: was volgens Patrick helaas een jas zonder mouwen.
Paul's top: paste niet goed, en was niet goed afgewerkt.
Debrah's jas: met smallere schouder en rits in plaats van knopen, mooi naar deze tijd gehaald.
Lorna's zwangerschapstop.
Matt's strapless jurk.
Ryan's jurk met elastiek om het voorpand mooi te laten aansluiten.
En als winnaar Neil's jurk.
De laatste opdracht was het maken van een kilt, voor ofwel een man, ofwel een vrouw.
Nu denk je misschien: een rok is een rok, dus er zal wel weinig verschil zitten tussen een dames en heren model. Dit is echter niet het geval. Dames hebben meer heup dan mannen. (of in ieder geval meer verschil tussen taille- en heupwijdte)
Wat een werk is het maken van een kilt. Alle plooien moeten precies even breed en diep zijn, waarbij de lijnen ook nog goed door moeten blijven lopen. Als je althans een ruitstof gebruikt. Traditioneel gebruik je uiteraard een tartan in de kleuren van je clan/club/land/regiment etc. Mocht je willen weten of je de juiste tartan hebt, op deze site staan (vrijwel) alle tartan's, waaronder de Dutch.
Hoewel ik in eerste instantie dacht dat je beter een kilt kunt maken, zonder ruit patroon, bleek mijn aan name niet correct. De ruiten geven namelijk een goed richtlijn om er voor te zorgen dat alle plooien precies het zelfde zijn. Wel kan er erg veel stof nodig zijn, tot wel 7 meter, afhankelijk van je ruitbreedte.
Uiteindelijk werd ook de laatste opdracht gewonnen door Neil. Zoals Matt na de tweede opdracht al zei: het begint inmiddels wat saai te worden.
Om dat er nog maar 2 afleveringen zijn en ze geen finale met 5 deelnemers willen, vielen er twee mensen af: Amanda, die al wat langer niet erg goed presteert en Ryan, puur en alleen om zijn niet goed kilt.
Ik ben in ieder geval extra gemotiveerd om nog eens extra in het maken van kilts te duiken, hoewel ik niet weet of ik hem wel vaak zou dragen, mja...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten