Pagina's

woensdag 18 februari 2015

Door Het Oog Van De Naald Deel 4

Na het zien van de vorige aflevering, hoopte ik vurig dat de duo's in deze aflevering beter werk zouden laten zien. Gelukkig was dit het geval.
Voor de eerste opdracht, een oversized jas, somde Nelleke een hele rits aandachtspunten op: reverkraag, zakken, knoopsgaten, voering en naaitechniek zouden allemaal beoordeeld worden.
Twee duo's waren zo slim in ieder geval onder één van deze aandachtspunten uit te komen, door een andere kraag te maken. Voor Anja en Rianca pakte dit redelijk goed uit, omdat ze nu extra tijd hadden voor het afwerken van hun jas. De bies zie de gebruikte kreeg complimenten van Nelleke, die de rest verder vrij eenvoudig vond.
Niek en Soufyan hadden echter de rest van de jas niet af, waar door ze (eindelijk) als slechtste uit de opdracht kwamen.
Uitblinkers waren er ook: Marianne en Louise hadden mooie, smalle 'couture' knoopsgaten. En ook de paspel-knoopsgaten van Annicke en Marloes vielen zo in de smaak, dat beide duo's als opdrachtwinnaar door gingen naar de volgende ronde en dus beide een pas sessie met de BN'er hadden.
Nelleke´s tip ging dit keer over knoopsgaten. De lengte hiervan is afhankelijk van de doorsnede en dikte van je knopen. Deze meet je, tel je bij elkaar op en de som gebruik je voor het maken van een knoopsgat met je machine.
Een rechttoe rechtaan machine knoopsgat is inderdaad een veel gemaakte keuze. En als ik een blouse maak gebruik ik deze ook standaard. Echter zijn er nog twee mooiere methodes om knoopsgaten te maken.

  1. Het paspel knoopsgat. Hierbij maak je van stof twee tegen elkaar aanliggende delen, die het gat opvullen. Deze methode wordt vooral bij (duurdere) dameskleding gebruikt.Zeker bij gebruik van contrasterende stof voor de paspel, levert dit een leuk effect. 
  2. Het summum der vakkennis en de speeksel op wekker bij menig couture/maatwerk fashionado: het handgemaakte knoopsgat. Liefst ook nog een zo genoemd sleutelgat. Voor meer informatie over deze kunstvorm verwijs ik graag naar deze Made By Hand Blog...
Dan de tweede opdracht: een overhemd, met logo voor de DJ activiteiten van Ruud Feltkamp. 
Helaas worden de BN'er stukken niet goed geshowd. Daardoor is het lastig goed commentaar te leveren. 
Maar toch: je maakt het jezelf wel heel erg makkelijk om bij een patroon met lange mouwen inclusief mouwsplit met huisje, korte mouwen te maken... En Nelleke's benadrukking van kragen met kraagstaander doet vermoeden dan een aantal duo's er ook hier de kantjes vanaf gelopen hebben, door een kraag uit een stuk op te zetten. Technisch waren de overhemden redelijk goed. 
Anja en Rianca hebben echter de grootste blunder die je bij een herenkleding stuk kunt maken getoond: zij hadden een damessluiting gebruikt. In plaats van links over rechts (als ik het kleding stuk aan heb) hadden zij hem recht over links gemaakt. Een absolute no go. (eigenlijk pas sinds ongeveer begin deze eeuw, daarvoor waren sluitingen nog niet sekse bepaald) In ieder geval een kleding stuk dat je als man, na de eerst keer dragen waarschijnlijk in de kast laat hangen om dat je het niet lekker aan/uit kunt trekken.
Met hun unieke shirt wonnen Annicke en Marloes de aflevering.
Na de eerste opdracht, was ook de tweede opdracht van Soufyan en Niek niet af, dus konden zij hun spullen pakken. Volgens mij hadden ze er al veel eerder uit moeten liggen: Door Het Oog Van De Naald werd aangekondigd als de zoektocht naar een coupeur/coupeuse 2.0 en niet als een slap aftreksel van 'Project Catwalk'. Natuurlijk Niek en Soufyan hebben stijl (waar Maik erg van houd) maar vaktechnisch bakken ze er al vanaf de eerste aflevering niets van... Terechte afvallers dus. 

3 opmerkingen:

  1. Moedig, die gepassepoileerde knoopsgaten onder tijdsdruk. Zou het niet fantastisch zijn om een programma te zien waar in alle rust couturetechnieken gebruikt worden om tot een fantastisch eindproduct te komen? Handgemaakte knoopsgaten, graag! Bedankt voor de link naar Made by Hand!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gepassepoileerde knoopsgaten onder tijdsdruk is inderdaad een risico...
      Wat betreft je voorstel voor een tv-programma, ik zou er zeker naar kijken. Of je een omroep/zender vind die het uit wil zenden is een ander verhaal.
      Gelukkig bied internet een uitkomst. Kijk bijvoorbeeld eens naar de video's van Rory Duffy: https://vimeo.com/73902977
      Of mijn go to forum als ik eens ergens niet uit kom en/of extra informatie zoek: CutterAndTailor.com

      Verwijderen
  2. Leuk om jou visie op dit programma te lezen. Heb ook even door de rest van je blog gelopen en kom beslist terug om meer te lezen. Goed te lezen dat jij voor het kleermakers vak heb gekozen. Ik probeer ook mensen te stimuleren om naaien te leren al is het alleen maar als hobby. Heren kleding maak ik niet zo vaak, af en toe een overhemd. Op mijn blog laat ik zien wat ik zoal maak en geef reviews. " De Gelukkige Naaister" tot de volgende aflevering van #DHOVDN

    BeantwoordenVerwijderen