Pagina's

donderdag 5 februari 2015

Great British Sewing Bee afl. 1

Donderdag 5 februari 2015 ergens in de middag, eens kijken wat Twitter allemaal te melden heeft... #GBSB vult een groot gedeelte van mijn tijdlijn. En eigenlijk kan ik zelf ook niet wachten tot 21.00 uur, als op BBC2 het 3e seizoen van start gaat.
Gaat er qua kookwedstrijd tv weinig boven MasterChef Australië, op het gebied van naaiwedstrijd tv doet RTL's Door Het Oog Van De Naald (DHOVDN) nog niet in de verste verte eer aan het moeder concept van The Great British Sewing Bee.
Hoe interessant het voor een tv wedstrijd ook kan zijn duo's deel te laten nemen, individueel kunnen naai(st)ers pas echt laten zien wat ze kunnen.
Tel daar bij op dat zowel May als Patrick verstand hebben van goed naaiwerk en dat Claudia er zichtbaar genoegen in heeft kei hard de tijd tot het einde van de opdracht te schreeuwen, ook als er een deelnemer vlak naast haar staat en je ziet al snel dat Sewing Bee met zeker 2-0 voor staat.

Dan het niveau van de deelnemers. Drie opdrachten, strakke tijden, moeilijke opdrachten en toch nog complexere technieken laten zien dan er gevraagd worden. (uiteraard niet door iedereen)

Al bij de eerste opdracht, een broek met blinde rits, naar een vast patroon, halen de deelnemers alles uit de kast om hun kunnen te laten zien.
Een van de deelnemers maakt haar broek met een French Seam (Franse naad) die in het Nederlands, voor het gemak, Engelse naad genoemd word... Hiervoor naai je eerst de verkeerde kanten van de stof op elkaar om vervolgens alles om te keren en met de goede kanten op elkaar nogmaals over de naad te gaan. (Ik ben van plan binnenkort met een serie instructie blogs, waarin ik alle termen uit Sewing Bee en Door Het Oog Van De Naald probeer uit te leggen, te komen)
Verder wordt er door een van de deelnemers uitgelegd hoe je een blinde rits (met speciale ritsvoet) makkelijk in kunt zetten.
Uiteindelijk wint militair Ryan de eerste opdracht.

Voor de tweede opdracht krijgen de deelnemers allemaal een denim overhemd. De opdracht is hier een zo'n uniek mogelijk  nieuw kleding stuk van te maken. Veel deelnemers besluiten in eerste instantie een rok te maken, maar als Claudia informeert wie er geen rok maakt, besluiten er een aantal toch maar iets anders te maken.
Leuk om te zien dat je met een enkel, eenvoudig kleding stuk, zoveel kanten op kunt. Van een kinderrok tot een jurk en uiteraard toch nog een aantal rokken.
Uiteindelijk wint Alex met haar op Madonna geïnspireerde rok met tulle.

Een dag later is de laatste opdracht, zoals altijd is dit de maatwerk opdracht. Een zomerjurk, die vervaardigt moest worden uit een stof met een dessin/print. Hiervoor heeft iedereen zijn/haar eigen patroon & stof uit kunnen kiezen en van te voren kunnen oefenen.
In tegenstelling tot Nelleke (DHOVDN) verwijdt May de 'zakjes' op de rug van een van de modellen aan de te lange ruglengte van het patroon.
Ook deze opdracht wordt, wegens zijn nauwkeurigheid, gewonnen door Ryan.

Zoals bij iedere wedstrijd word aan het eind van het programma de week winnaar en de verliezer bekend gemaakt.
Na het winnen van twee opdrachten was Ryan uiteraard de winnaar van het kledingstuk van de week.
Afvaller Annie steekt alle andere deelnemers nog een riem onder het hart door te zeggen dat ze  het terecht vind dat zij doorgaan. Wat kun je nog meer wensen?
Volgende week is het thema 'Kinderkleding' ik kan nu al niet wachten....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten